Tolhuistuin: een Fantastisch stukje Amsterdam

De Dag van het Fantastische Boek wordt dit jaar gehouden in de Tolhuistuin te Amsterdam. Geen locatie van 13 in een dozijn, maar een hele bijzondere plek met een rijke historie en met veel extra’s. De Tolhuistuin, gelegen op het mooiste stukje grond van Amsterdam-Noord net over het IJ, tussen pont en EYE, tussen water en wijk, is een grootstedelijk, cultuurpodium dat zowel de buurt Amsterdam-Noord als de hele stad Amsterdam bereik ten een nationale en internationale uitstraling heeft. Al in de negentiende eeuw was de Tolhuistuin de plek waar je als Amsterdammer heen wilde als je wilde ontspannen aan het water. De Tolhuisboot over het IJ bracht dagjesmensen naar de overkant. Het kenmerkende gebouw op pootjes was lang in gebruik als kantine van Shell en als buurthuis, maar herbergt nu een prachtig cultureel centrum.

Extra 1: Prachtige ruimtes

De zalen in de Tolhuistuin zijn stuk voor stuk licht, hebben een ruimtelijke sfeer en geven je bijna het gevoel dat je buiten bent. De namen van de zalen weerspiegelen de sfeer: de IJzaal heeft prachtig uitzicht over het IJ, de Tuinzaal lijkt wel een binnentuin en de Concertzaal is een volledige theaterzaal met alle professionele inrichting die je daarbij mag verwachten. De foyer is ruim en heeft een heerlijke bar met gezellige zitjes. De workshopruimtes zijn functioneel en sfeervol.

Extra 2: Een sfeervol café-restaurant

De grootste ruimte in de Tolhuistuin is het centrale restaurant, waar je heerlijk kunt zitten en wat kunt eten en drinken. Bekijk hier vast wat er op de kaart staat! Let op: betalen alleen met pin. http://www.tht.nl/menukaart/diner

Extra 3: de belevenis op het  IJ als je met het openbaar vervoer komt

Er zijn weinig locaties die zó goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer als de Tolhuistuin! Met de trein naar Amsterdam Centraal, neem de achteruitgang van het station, stap op het (gratis) pontje over het IJ met bestemming Buikslotermeer en geniet van het schitterende uitzicht over het IJ! In 3 minuten sta je aan de overkant en zowat voor de deur van de Tolhuistuin. De pont vaart tot diep in de nacht. 

Extra 4: uitstekende parkeermogelijkheden

Pal naast de Tolhuistuin is een gloednieuwe parkeergarage beschikbaar waar ruim plaats is. Wil je goedkoop parkeren, parkeer dan wat verderop in de woonwijk waar het gratis is.

Extra 5: de bijzondere omgeving

Amsterdam Noord is niet te vergelijken met het toeristische hart van Amsterdam, maar er is voldoende te zien en te beleven! In de nabije omgeving van de Tolhuistuin zijn er ruim voldoende gezellige restaurants te vinden. De NDSM-werf is een culturele broedplaats waar vanalles te doen is, het Eye filmmuseum is een iconisch gebouw langs de oever van het IJ, de A’dam Toren heeft een fantastisch panoramaterras. Iets verder naar het noorden waan je je ver weg van het toeristische Amsterdam in de typische jaren dertig Tuindorp-buurten.

Extra 6: de uitstekende overnachtingsmogelijkheden in de buurt

Om te overnachten in de buurt van de Tolhuistuin kun je natuurlijk het IJ over gaan en ergens in het centrum boeken maar kijk ook eens naar wat Noord zelf te bieden heeft. Het prachtige Sir Adam hotel in de A’dam Toren biedt classy kamers, Bastion Noord biedt ‘value for money.’ Ben er wel op tijd bij als je wil overnachten en houd er rekening mee dat hotels in het centrum prijzig zijn, want Amsterdam is populair.

Tekst geschreven door Heidi van der Vloet.

MEER BETALEN VOOR HETZELFDE TICKET?

Liever niet? Koop dan je ticket online.

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Share This