Hoe gaat de toekomst er uitzien? Veel traditionele sciencefictionauteurs hebben de neiging om die vraag te beantwoorden met technologie. Vliegende auto’s, reizen naar andere sterren, uploaden naar de cloud, noem het maar op. Maar vaak blijven de mensen (of wezens) waar het verhaal over gaat en hun cultuur precies die van ons. Daarom voelt veel oude(re) sciencefiction ook gedateerd: de beschreven cultuur is die van het moment van het schrijven. Natuurlijk zegt sciencefiction vaak vooral iets over de eigen tijd – en dat is ook een van de grote pluspunten – maar is het niet ook erg interessant om een écht andere toekomstige cultuur te verbeelden? De Futuristen van bureau Monnik denken daar over na. Lees hun artikel De blinde vlek voor cultuur ter inspiratie voor een nieuw sciencefictionverhaal.

Uiteraard zijn er ook boeken die wél nieuwe ideeën over de cultuur van de toekomst behandelen. Welke heb jij gelezen?

 

MEER BETALEN VOOR HETZELFDE TICKET?

Liever niet? Koop dan je ticket online.

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Share This