Als je uit het raam kijkt, wat zie je dan? Bossen of weilanden? Of asfalt en flatgebouwen? Voor steeds meer mensen is dat laatste de realiteit. Op dit moment leeft naar schatting 54 procent van de wereldbevolking in de stad. En dat percentage zal toenemen tot 66 percent in 2050.

Steden hebben de toekomst. Daarom kom je ze ook in SF-boeken en films regelmatig tegen. Van de planeetgrote stad Coruscant uit Star Wars, tot het regenachtige Los Angeles van de toekomst in Blade Runner. Grote kans dat als je ook dit soort verhalen wilt schrijven, ze zich zullen afspelen rond of in een stad. Maar een overtuigende stad verzinnen is nog niet zo eenvoudig.

Een stad is meer dan een verzameling mensen die dicht op elkaar leven. Want hoe worden de inwoners voorzien van voedsel en van water? Hoe wordt hun afval afgevoerd? Hoe gaan ze van en naar hun werk en waar vinden ze hun vermaak? Stedenbouwkundige ingenieurs breken er hun hoofd over. Hoe goed ze echter de stad ook ontwerpen: de mensen zelf zetten hun leefomgeving toch naar hun hand. Sloppenwijken en graffiti bepalen mede het beeld. Steden worden echter niet alleen door ons beïnvloed, ze hebben zelf ook effect op hun omgeving. Zo zijn steden vaak significant warmer dan  het omliggende platte land, soms zelfs zo dat exotische dier- en plantensoorten zich er kunnen vestigen. Mensen die in de stad leven veranderen ook. Samenleven met anderen uit verschillende culturen en van verschillende geaardheden zorgt dat je meer gaat relativeren. Daarom dat stadsbewoners bijvoorbeeld op andere partijen hun stem uitbrengen dan plattelandsmensen.

In deze workshop gaan we kijken hoe een sciencefictionstad er zou kunnen uitzien en hoe je die in jouw verhaal tot leven zou kunnen brengen.

Een initiatief van SFG.

Terug naar het overzicht van het programma.

Event Timeslots (1)

Workshops 1
-

MEER BETALEN VOOR HETZELFDE TICKET?

Liever niet? Koop dan je ticket online.

Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest